interieur_architectuur_vormgeving

le modulor

corbu modulor

De bestudering van de gulden snede bracht Le Corbusier tot de ‘Modulor’: een systeem van verhoudingen die hij als volgt beschrijft:

De modulor is een maatsysteem gebaseerd op het menselijk lichaam en de wiskunde. De hoogte van een man met opgeheven arm kan in delen worden verdeeld op punten die zijn positie in de ruimte bepalen: zijn voeten, zijn navel, zijn hoofd, zijn vingertoppen. Deze drie intervallen leveren een reeks uit de gulden snede.

Het principe van de gulden snede is hier gebruikt om twee reeksen met afmetingen van de menselijke figuur op te stellen. De ene (blauwe reeks) is gebaseerd op de hoogte van een staande man met opgeheven arm: 2.26 meter. De andere (rode reeks) is gebaseerd op de hoogte van deze man gemeten van zijn voet tot zijn kruin: 1.83 meter.

(http://www.cultuurnetwerk.nl/producten_en_diensten/bronnenbundels/1994/1994_33.htm)

Modulor Origfigure13figure12

Villa Savoye

  • pilotis
  • plan libre
  • façade libre
  • la fenêtre en longueur
  • toit jardin
Advertentie
Dit bericht is gepubliceerd op 14 september 2013 om 20:18. Het’is opgeslagen in architecture, design, history, interior en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Volg hier alle reacties met de RSS feed voor dit bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: